Verslag Winterwandeling 20 januari 2013

Zondag 20 januari 2013. Oecumenische Winterwandeling “Wandelen met God”.

Voor de 4e keer wordt deze wandeling beurtelings door de Protestantse Kerk en de Katholieke Kerk Druten georganiseerd. Dit keer was het de beurt aan de PKN om een leuke wandeling uit te zetten. Op deze echt koude, winterse dag verzamelden zich tóch 35 mensen in Mamré. Koffie/thee en belegde broodjes stonden klaar zodat de wandelaars bestand zouden zijn voor de ‘barre’ tocht. Iedereen werd verwelkomd door Jil van Koeveringe en hij vertelde kort wat er te verwachten viel. Pastoor Ad Blommerde was voor een eventueel bemoedigend woordje in de buurt. Het thema “Wandelen met God” en het gedicht ‘Ik droomde eens…’ op de routebeschrijving was al een overdenking waard. Vragen zoals, zou God op iedere uitnodiging om met Hem te wandelen in gaan of zou je ook wel eens alleen op pad moeten. Zouden er ook verschillende tempo’s zijn om met God te wandelen? Zou wandelen met God alleen in de natuur kunnen of kan dat overal?

Hilbrand Meesters IVN gids (i.o.) was ook van de partij zodat tijdens de wandeling een en ander verteld maar ook aan hem gevraagd kon worden. Goed ingepakt en voorbereidt op gladheid en sneeuw vertrokken we richting de Hooistraat vervolgens naar het eind van de Stationsstraat om daar de dijk op te gaan. Af en toe maakte Hilbrand ons attent op wetenswaardigheden. Verder over de dijk richting het Laakse bos. Ondertussen hadden we aan de rechterkant een winters uitzicht over de uiterwaarden daarbij vertelde Hilbrand over het project om meer ruimte te geven aan de rivier door middel van het verlagen van de kribben in de Waal. Door uitschuring van de vaargeul zijn de kribben de afgelopen jaren hoger komen te liggen. Hierdoor zijn het onnodig hoge obstakels bij de waterafvoer. Met deze maatregelen zal het water makkelijker zijn weg vinden en de vaargeul behouden blijven. Het effect bij hoogwater zal een waterstanddaling zijn, ook zullen de gebruiksfuncties voor de scheepvaart behouden blijven. Aan de linkerkant hadden we zicht op de bouwstatus van woonwijk de Horst. Bij het Veerhuis werd even kort gestopt, een goede gelegenheid om een groepsfoto te maken. Toen we het Laakse bos binnen wandelden vertelde Hilbrand op een strategisch punt over het ontstaan van het bos. Vroeger was het een dicht eikenbos maar na de 2e Wereldoorlog zijn alle eiken verkocht en waren er populieren teruggeplant. Nu zal het omgevormd worden tot eiken – essen bos om te zijner tijd zich te ontwikkelen tot een natuurlijk bos. Intussen begon het te sneeuwen, de voorhoede besloot de kortste weg terug naar Mamré te nemen. Tijdens het gezellig samenzijn vonden koffie/thee, beboterde ontbijtkoek en de warme minihapjes gretig hun weg. Het was een prettige wandeling met leuke ontmoetingen en goede gesprekken. Een mooi onderdeel om tijdens de gebedsweek de oecumene vast te houden.

foto's Winterwandeling

zo juni 24 @ 9:30AM -